Dancehall-cykeltur

Hop med på en guidet dancehall tur på Nørrebro med de cykelglade lyddrenge fra Pladevennerne 

Du kender dem måske som en del af DJ-kollektivet Pladevennerne, og hvis du har snuset lidt til den danske dancehall-scene på youtube, har du med sikkerhed ikke kunnet undgå at falde over undergrundshittet ”Cykeltur” – deres hyldest til jernhesten, som i øvrigt er produceret af Klumben. Almonde tog med på sightseeing på Nørrebro, hvor Mighty Mala og Chancho viste undertegnede deres fem yndlingsspots – steder som holder en særlig plads i deres hjerter, og som har haft stor indflydelse på den massive succes, dansk dancehall har oplevet det sidste års tid.

Five Star

Almondes udsendte møder Mighty Mala og Chancho en mild efterårsdag ude foran shawarma-stedet Five Star, der ligger på Nørrebrogade lige overfor Assistens kirkegårdens gule graffiti-dekorerede mur. Her kommer drengene ofte ned og får stillet deres sult. De var allerede lokale, da stedet i sin tid hed Golden Shawarma, og de blev hængende, da det skiftede ejer. Med Chanchos begrundelse: ”det er byens bedste, selvom vi ikke har prøvet så mange andre steder”.

Der er et utal af shawarma-steder at vælge imellem på Nørrebro – hvorfor lige Five Star?

Chancho: Det er ikke en hurtig slum shawarma over disken. De kan stege kødet med kartoffel, kikærter, champignon og spinat. Det er god mad, og så er han skide hamrende sød, ham der ejer det. Han lærte os hvordan vi skulle lave en kebab, da vi skulle filme vores musikvideo.

Mighty Mala: Ja, han er mega flink og har altid været god til at give lidt rabatter i ny og næ. 

Saxons

Vi tager videre til Saxons, der ligger på Jagtvej lige ved Nørrebros Runddel. Mighty Mala og Chancho startede allerede i 2007 med at spille dernede fast en gang om måneden sammen med resten af Pladevennerne. Baren og spillestedet har ifølge de to lyddrenge en legendarisk status, og de refererer gerne til Saxons som ’hjertet’ i dansk dancehall.

Nu står vi ude foran Saxons. Vil i ikke fortælle om det her sted, og hvad det har betydet for jer?

C: Saxons var et sted, hvor gamle veteraner og legender og helt nye folk der lige havde fået interesse for reggae og dancehall har kunnet mødes. Sådan en som Pharfar, som er en stor producer, spillede også dernede, samtidige med at vi spillede dernede, da vi var små, og der ikke var nogen der kendte os. Det var som om, alle havde optur over det sted. Det er svært at forklare. Det kørte bare på en eller anden måde. De havde stemningen i orden, de havde folkene i orden. Det gik bare op i en højere enhed, og så blev det bare et legendarisk sted tror jeg.  Så hjælper det selvfølgelig, at der ikke var nogen entré og ingen dørmænd før helt til sidst (Saxons drejede nøglen om lige efter nytår, red.). Det var meget mere løst end sådan en helt fast autoritetsagtig klub inde i Indre by.

M: Vi bor lige lidt længere nede af Nørrebrogade. Det var altid, når man var på vej hjem fra byen, så kunne man få nogle billige øl, og folk der arbejdede dernede var venlige. Meget familiære.

C: Alle ens venner, alle dem man kender, stod altid ude foran og råbte når man kom forbi.

Har I haft nogen særligt sjove episoder derfra?

M: Der var en sommer, hvor jeg var dernede to måneder i træk, hvor jeg kan huske at hver eneste gang jeg var dernede, var der beef – nogle der var oppe at slås. Og folk de blev alligevel ved med at danse, så det var et sted med skør stemning hele tiden.

Drengene siger, at de savner de gode tider på Saxons, og at der ikke er et sted magen til i dag. Det tætteste vi kommer på et alternativ er Mesteren og Lærlingen i Kødbyen, hvor Mighty Mala og Chancho gir den som toasters og Dj’s hver 2. torsdag i måneden med Champion Ting. Her kan folk komme forbi og gynge i takt til god gammeldags dancehall fra 80’erne og 90’erne. D. 8. november fejrede de 20. måneders jubilæum, hvor de fik besøg af Topgunn.

Vi cykler videre ned af Nørrebrogade mod en af undergrundsmusikkens højborge…

Dette indlæg blev posted i Features og tagged , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *