Alverdens Festivaler – Colombia

I første udgave af vores månedlige festival feature er vi taget til Colombia til Festival Petronio Álvarez

Petronio Álvarez.doc

 

– Hvad hedder festivalen?

Festival de Música del Pacífico Petronio Álvarez

– Hvor i verden?

i byen Santiago de Cali i det sydvestlige Colombia. Cali er 128771-004-F4EE368CColombias tredjestørste by med en befolkning på 2,5 millioner.

– Hvornår afholdes den?

Normalt finder festivalen sted over fem dage i august, men i 2013 har man valgt at rykke festivalen til midt i september så den falder sammen med den 3. Verdenskonference for ledere af befolkninger af afrikansk afstamning der denne gang finder sted i Cali, samt byen Cartagena på Colombias nordlige kyst.

Promovideo for festivalen 2012 på vegne af Calis kulturadministration.

– Hvad kendetegner festivalen?

Festivalen blev startet i 1997 med det formål at promovere og skabe opmærksomhed omkring de forskellige afro-colombianske musik- og kulturtraditioner langs Colombias Stillehavskyst, en region hvor en stor del af befolkningen har afrikanske rødder. Festivalen er opkaldt efter komponisten og musikeren Petronio Álvarez (1914-1966), den første afro-colombianske komponist hvis sange opnåede national berømmelse. Hvor festivalen startede i det små og i de første ti år blev afholdt i et amfiteater, og senere en tyrefægtningsarena, blev den i 2011 flyttet til Calis fodboldstadium i takt med den massivt voksende interesse omkring begivenheden i de senere år. citycali_apertura_petronio_alvarez_12_04I 2008 havde festivalen således blot omkring 4.000 besøgende, hvorimod 2012-udgaven talte mere end 50.000 gæster henover de fem dage festivalen varer. Festival Petronio Álvarez er kendt for sit utroligt livlige og danseglade publikum, der hver aften fylder stadionet fra tidlig aften frem til midnat hvor livemusikken slutter, hvorefter festen fortsætter ud i Calis natteliv. I forbindelse med udvælgelsen af de optrædende, der hvert år tæller mere end 60 ensembler, rejser arrangørerne rundt i de mindre byer i regionen for at finde de mest egnede musikgrupper, dansere og modeller (festivalen indeholder også et modeshow). Festivalens stigende udbredelse har dog også medført at der nu inviteres afro-colombianske orkestre fra andre dele af landet. Festivalen når sit højdepunkt den sidste dag, hvor der uddeles priser til årets bedste navne indenfor de forskellige typer af bands, Violinos Caucanos, Marimbas, Chirimía og Agrupación Libre. Denne aften optræder også mere berømte navne og vindere fra de tidligere år, og sørger for at festivalen afsluttes med manér.

 

Vinderne fra 2012-udgaven

– Udvalgte navne der tidligere har gæstet festivalen 

ChocQuibTown

Canalon de Timbiquí

Grupo Saboreo

– Hvordan kommer man dertil?

Der går ingen direkte fly fra Danmark til Colombia. Af flyselskaber der tilbyder turen fra København til Colombias hovedstad Bogotá med et stop på vejen kan nævnes Lufthansa, United Airlines og Iberia Airlines. Man må regne med en flyvetid på mindst 15 timer fraregnet stop, og en pris t/r på mindst 7.000 kr. Finder man billige billetter fra København til Paris eller Madrid kan der være penge at spare, da der fra disse byer ofte er direkte forbindelser til Bogotá. Fra Bogotá er der en 12 timers bustur til Cali, der til gengæld kun koster omkring 180 kr. Man kan også vælge at flyve hele vejen til Cali i stedet,  hvilket dog normalt vil gøre flyturen dyrere og mere kompliceret.

– Hvor kan man overnatte?

Der er ingen camping eller lignende forbundet med festivalen, men Cali har et stort udvalg af hoteller og hostels. I en by med 2,5 millioner indbyggere betyder en festival af Petronio Álvarez’ størrelse endvidere ikke at der bliver mangel på overnatningsmuligheder.

– 3 vigtige ting at huske når man pakker:

Stof lommetørklæder i forskellige farver (som det er kutyme at vifte med mens man danser til musikken)

Stråhat (en anden populær rekvisit)

Gode dansesko

Petronio Álvarez Festival.doc

– Hvad koster billetten?

Adgang til festivalen er gratis

– Mad og drikke / Hvad koster det at leve?:

Et stort antal madboder (tascas) er at finde udenfor stadionet, hvor der serveres traditionelle retter fra regionen. Et måltid mad dér koster normalt en 40-50 kr. Lokale typer spiritus som viche, tumbacatre og arrechón,  alle brygget på sukkerrør, er en integreret del af festivaloplevelsen, men naturligvis sælges også mildere drikke som øl, vin mm. En øl på en bar i Cali går normalt til 10-15 kr, og et basalt måltid mad til ca. 25 kr.

– Når nu man alligevel er der, kunne det måske være interessant at:

Cali er kendt for sin livlige atmosfære og intense natteliv, hvor især salsaklubberne regnes for de bedste i Colombia, men byen har derimod ikke meget af hvad der svarer til turistattraktioner i traditionel forstand. Her kan det anbefales at kombinere besøget på festivalen med en rejse til andre dele af Colombia.

Ønsker man at slappe lidt af i løbet af dagene under festivalen kan man følge de lokale og tage en svømmetur i Río Cali eller en picnic ved flodbredden. I dagtimerne i festivaldagene er der endvidere også forskellige konferencer, workshops og håndværksmarkeder man kan besøge.

– Se mere: www.festivalpetronioalvarez.com

 

Dette indlæg blev posted i Features og tagged , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *