Alverdens Festivaler – Holland

Tag til en lille hollandsk landsby og oplev en af Europas største festivaler for afrikansk musik.

Hertme overskrift

– Hvad hedder festivalen?

Afrikafestival Hertme

– Hvor i verden?

Hertme er en lille landsby i provinsen Overijssel i det østlige Holland en 30 km fra grænsen til Tyskland. I Hertme og omegn bor der omkring 450 mennesker. 

– Hvornår afholdes den?

Festivalen forløber over to dage (lørdag-søndag) med fuldt musikprogram normalt den første eller anden weekend i juli. I 2013 afholdes festivalen d. 6.-7. Juli

– Hvad kendetegner festivalen?

Afrikafestival Hertme er, som navnet antyder, dedikeret til afrikansk musik, og præsenterer kunstnere fra alle dele af kontinentet, fra mere traditionelle grupper til den moderne elektrificerede storbymusik og alt hvad der ligger derimellem. Festivalen startede helt tilbage i 1989 og kom oprindeligt i stand på initiativ af en gruppe studerende fra universitet i Groningen, der havde inviteret en traditionel dansetrup fra Burkina Faso på besøg i Holland. De studerende ledte i den forbindelse efter steder truppen kunne optræde og tog bl.a. kontakt til komiteen for kunst og kultur i Hertme, der gik med til at arrangere en optræden i landsbyen. Dansetruppens optræden blev en stor succes derhertme hygge tiltrak folk fra hele området, og komiteen besluttede herefter at videreføre arrangementet som en årlig festival for afrikansk musik og dans. I de første par år inviterede man primært traditionelle musikgrupper og dansetrupper, der optrådte uforstærket blandt publikum, men efterhånden blev programmet udvidet til også at omfatte mere urbane elektrificerede bands, og i sammenhæng med den voksende publikumsinteresse besluttede man til festivalens fjerde år i 1992 at bygge en regulær scene til festivalen. Siden hen er festivalen vokset støt og tiltrækker nu flere tusinde publikummer hvert år og regnes som en af de primære festivaler for afrikansk musik i Europa. Tidligere optrædende på festivalen tæller en lang række af de mest populære og anerkendte navne fra Afrika, både når det kommer til gamle legender og unge kunstnere på vej frem. Udover to dages fuldt musikprogram indebærer festivalen derudover også et stort marked med over 100 stande, hvor man både finder afrikansk håndværk som f.eks. smykker og instrumenter, og har mulighed for at prøve forskellige lokale madretter fra hele kontinentet.

– Udvalgte navne der tidligere har gæstet festivalen

Hugh Masekela

Danyèl Waro

Seun Kuti & Egypt 80

Fatoumata Diawara

 

– Hvordan kommer man dertil?

Ønsker man at rejse med fly, er det fra København mest oplagt og billigst at finde billetter til enten Amsterdam eller Düsseldorf. Fra begge disse byer kan man tage toget videre til Borne, den nærmeste større by ved Hertme, hvilket fra Amsterdam tager ca. 2 timer oghertme kort fra Düsseldorf ca. 3 timer. Fra Borne til Hertme er der en 4 km og under festivalen går der løbende en shuttle bus frem og tilbage. I stedet for at flyve, kan man også vælge at tage hele turen til Borne med tog. Her er den hurtigste forbindelse fra Danmark med Intercity tog (med skift i Hamburg) til den tyske by Münster og herfra regionaltog videre til den hollandske by Enschede og fra Enschede til Borne – en tur der samlet tager ca. 9 timer fra København. Tjek Deutsche Bahns hjemmeside for mere information – klik her.

– Hvor kan man overnatte?

Der er god mulighed for at overnatte på camping under festivalen. På festivalens hjemmeside finder man en liste over nærliggende campingpladser – læs her. Er man ikke så meget til campinglivet, findes der også en række hoteller i Hertme og omegn, men i forbindelse med overnatning under festivalen er det nok nødvendigt at booke et godt stykke tid i forvejen.

– 3 vigtige ting at huske når man pakker:

Regntøj (ligesom det danske, er det hollandske sommervejr meget utilregneligt)
Cykel (især hvis man gerne vil rundt og se nogle af seværdighederne)
Campingudstyr

hertme madbod beskåret– Hvad koster billetten?

En billet til begge dage koster 38 euro, mens en dagbillet til enten lørdag eller søndag koster 21 euro. Læs mere om billetter her

– Mad og drikke / Hvad koster det at leve?

I festivalen indgår som nævnt også et stort marked med et bredt udvalg af forskellige lokale afrikanske retter og specialiteter. Det har ikke været muligt at finde frem til eksakte priser på mad og drikke på selve festivalen, men man må i Holland generelt regne med et prisniveau der ligger lidt under det danske.

– Når nu man alligevel er der, kunne det måske være interessant at:

Ønsker man at opleve noget andet end landsbylivet i Hertme før eller efter festivalen, kan man besøge en af de større byer i Overijssel regionen: Zwolle der har omkring 120.000 indbyggere byder på mange seværdige historiske bygninger og museer for bl.a. kunst og naturhistorie, mens Enschede, det tidligere centrum for tekstilindustrien i regionen, er kendt for sit livlige studenterliv og kunstnermiljø. I Enschede kan man desuden også besøge Rijksmuseum Twenthe, der er det største kunstmuseum i det østlige Holland.

– Se mere

Årets navne er offentliggjort og tæller bl.a. Salif Keita, Tony Allen og Bassekou Kouyaté

Dette indlæg blev posted i Features og tagged , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *