Fem Roskilde favoritter

Udvalgt af Andreas Pallisgaard, sanger og guitarist i Pinkunoizu

Det danske band Pinkunoizu har fået stor opmærksomhed i England for deres globalt-orienterede psykedeliske rockmusik, med inspirationer både fra genrer som krautrock og støjrock, og et bredt udvalg af stilarter fra Afrika, Asien og Mellemøsten. IPinkunoizu performing at EOTR 12 sidste weekend spillede de på Europas største festival Glastonbury i England og i august udkommer gruppens andet album The Drop, der følges op af en længere Europaturne. Indtil videre har Pinkunoizu mest været et undergrundsfænomen i Danmark, men bandets koncert på årets Roskilde vil forhåbentligt være en øjenåbner for det danske publikum. I forbindelse med koncerten bringer vi på søndag et interview med sanger, guitarist, producer mm. Andreas Pallisgaard, men i første omgang præsenterer vi her Pallisgaards anbefalinger af fem navne han selv glæder sig til at opleve på festivalen:

Bombino – Odeon fredag kl. 15

“Bombino er for mig en klar nødvendighed på årets Roskilde Festival. Her har vi ganske simpelt en fabelagtig guitarist fra den Vestafrikanske Tuareg-traditionen. Stilen er fræk og fremadrettet og får en til at lette og snurre omkring i en tranceinducerende hvirvelvind. Den nyligt udgivne plade Nomad lyder virkelig godt og er produceret af Dan Auerbach (The Black Keys), med sans for en tæt og minimalistisk lyd.” Lyt til Bombino

Rokia Traoré – Odeon fredag kl. 19

“Malis fornemme sangerinde Rokia Traoré lyttede jeg virkelig meget til da jeg var yngre. Jeg var meget betaget af hendes stemme og er det stadig. På hendes seneste album er hendes rytmiske drive igen overvældende og hendes særlige vibrato giver påny den velkendte elastiske fornemmelse. Musikken har en mere (pop)-rocket vibe, og jeg bilder mig ind at det kunne skyldes John Parish’ produktionen. Jeg skal stadig lige vende mig til udtrykket, men er så småt ved at blive overbevist. Enkelte steder sniger der sig endda nogle små hints af fransk chanson og amerikansk r’n’b ind i billedet. Alt i alt bliver det en stor oplevelse at høre hende live igen.” Lyt til Rokia Traoré

Dawanggang – Gloria fredag kl. 24

“Det her projekt kendte jeg ikke på forhånd og jeg kan ikke finde så voldsomt meget information om det. Det eneste jeg kan sige er at det virker ekstremt spændende. Ny kinesisk kompositionsmusik for en lille gruppe med en mandelig forsanger, der synger ret så blæret. Der brydes nogle grænser ned mellem tradition og nybrud, klassisk musik og folkemusik.” Lyt til Dawanggang

Meher & Sher Ali – Gloria lørdag kl. 21.30

“Der går rygter om at Jonas Stampe (aka Snöleoparden) skal spille med, når Meher & Sher Ali stiller op på årets Roskilde. Det kan kun blive fedt. Pakistanske sufier der trancer igennem og søger dybt i åndernes verdener. Det er bare at tage en stor indånding og hoppe i.” Lyt til Meher & Sher Ali

Goat – Pavilion lørdag kl. 01.30

“Goat har en del tilfældes med Pinkunoizu. Ligesom hos os er idéen om at låne vidt og bredt fra mange forskellige musikkulturer et credo om at musikken skal flyde frit og uhindret. Goat kanaliserer deres inspirationer ud i en dronerocket farverig sky, hvor swinget er haltende men energien høj. Og så er der det her med, at de har gang i alskens fiktion når de optræder live. Og at det skulle være en stor oplevelse. Hermed anbefalet.” Lyt til Goat

 Pinkunoizus remix af Goats “Run to Your Mama”

Mere info om Pinkunoizu her

Dette indlæg blev posted i Features og tagged , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *