Alverdens Festivaler – Norge

Oplev musik fra alle verdenshjørner på Oslo World Music Festival

Ana Moura Oslo

– Hvad hedder festivalen?

Oslo World Music Festival

– Hvor i verden?

Festivalen indbefatter ikke et bestemt festivalområde, men afholdes på forskellige spillesteder i Oslo by.

– Hvornår afholdes den?

Slutningen af oktober/begyndelsen af november. I 2013 forløber festivalen fra tirsdag d. 29. oktober til og med søndag d. 3 november.

– Hvad kendetegner festivalen?

Festivalen blev afholdt første gang i 1994 under navnet “Verden i Norden” af organisationen Rikskonsertene, der hører under det norske kulturministerium og har til opgave at fremme et varieret udbud af musik og kultur over hele landet. Baggrunden for festivalen var i den sammenhæng et ønske om at skabe en interesse blandt Oslos beboere for det væld af forskellige musikkulturer og stilarter, der eksisterer  rundt om i verden. I 2002 skiftede man navnet til det mere internationale Oslo World Music Festival, og i 2012 blev festivalen frigjort for sin tilknytning til Rikskonsertene og for første gang afholdt som et selvstændigt foretagende. Trods disse ændringer er fokus stadig det samme: At præsentere et geografisk bredtfavnende musikprogram af høj kunstnerisk kvalitet med plads til både de store stjerner og nye upcoming navne. Programmet i 2013Gato Preto Oslo byder således på mere end 40 koncerter med kunstnere fra Afrika, Asien, Latinamerika og Europa, hvilket indbefatter både akustiske sid-ned koncerter og elektronisk dansemusik. Koncerterne er fordelt på 18 forskellige koncerthuse og spillesteder rundt om i Oslo, herunder byens hovedscene for jazz og world Cosmopolite, og spillestedet Blå, der lægger hus til mange af de mere kluborienterede arrangementer. Udover koncerterne er der også tradition for at man hvert år giver festivalen et tema, tidligere år  f.eks. “grænser” og “selvstændighed”, og arrangerer konferencer om de sociale og politiske forhold musikken eksisterer under.

– Udvalgte navne der tidligere har gæstet festivalen:

Oumou Sangare

Gilberto Gil

Gato Preto

El Gusto

– Hvordan kommer man dertil?

Ønsker man at flyve, har Norwegian daglige afgange til Oslo fra både København og Billund til billige priser (hvis man booker i nogenlunde tid i forvejen). Et normalt lidt dyrere alternativ er at flyve med SAS. Med bus (f.eks. Swebus eller Nettbuss Express) tager turen fra København til Oslo en 8-9 timer. Derudover kan man sejle fra København med DFDS’ Oslobåd, hvilket tager ca. 16 timer og indbefatter en overnatning i kahyt begge veje. Bor man i Jylland, har man også mulighed for at sejle fra Frederikshavn med Stena Line (9 timer, eller 13 timer hvis man sejler om natten).

– Hvor kan man overnatte?

Der er meget oplagt ingen camping eller lignende tilknyttet festivalen, så den mest nærliggende mulighed er at bo på et af byens mange hoteller eller hostels (eller søge overnatning hos lokale gennem Couchsurfing)

– 3 vigtige ting at huske når man pakker:

Kreditkort (Oslo er ikke just en billig by at være på ferie i)

Regntøj (Festivalens koncerter foregår dog heldigvis indendørs)

Vandrestøvler (skulle man have lyst til en vandretur i Oslomarka, de enorme naturområder der omgiver byen)

Oslo panorama

– Hvad koster billetten?

Det er ikke muligt at købe en samlet billet til hele festivalen. Man kan enten købe billet til de enkelte koncerter eller endagsbilletter (onsdag-lørdag). En endagsbillet til onsdag koster 500NOK (ca. 475DKK) + gebyr, og til torsdag, fredag eller lørdag 600NOK(ca. 570DKK)+ gebyr. Mere info om billetter her

– Mad og drikke / Hvad koster det at leve?:

Statistisk set er Norge Europas dyreste land når det kommer til mad og drikke, så man må generelt regne med et prisniveau endnu højere end det danske.

– Når nu man alligevel er der, kunne det måske være interessant at:

Interesserer man sig for kunst, er en af Oslos store seværdigheder den imponerende Vigelandspark, hvor der er opstillet mere end 200 bronze- og granitskulpturer af kunstneren Gustav Vigeland. Derudover kan det anbefales at besøge Munch-museet, dedikeret til den verdensberømte norske maler Edvard Munch, og Astrup Fearnley Museet, der huser en af  landets største samlinger for moderne kunst. Ønsker man en pause fra bylivet, er Oslo omgivet af de storslåede naturområder Oslomarka, hvis 1700 km2 skov og fjeld byder på oplagte muligheder for vandreture og hiking.

Programmet for 2013 er klar og tæller bl.a. Rokia Traoré, Owiny Sigoma Band og Taksim Trio. For det komplette line-up se festivalens hjemmeside

Dette indlæg blev posted i Features og tagged .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *