Alverdens festivaler – Borneo

Til verdensmusikfestival i regnskoven

Rainforest slide 2

– Hvad hedder festivalen?

Rainforest World Music Festival

– Hvor i verden?

På øen Borneo i det sydøstlige Asien. Festivalen finder sted på den nordvestlige del af øen i staten Sarawak (som hører under Malaysia), en 35km fra Sarawaks hovedstad Kuching.

– Hvornår afholdes den?

Henover tre dage i sidste halvdel af juni eller første halvdel af juli. Datoerne for 2014 er 20-22. Juni.

                                                                               Højdepunkter fra festivalen i 2011

– Hvad kendetegner festivalen?

I naturskønne omgivelser for foden af det regnskovsklædte bjerg Mount Santubong ligger Sarawak Cultural Village, der hvert år huser Rainforest World Music Festival. Festivalen blev startet i det små 1997 af en gruppe lokale og internationale musik- og kulturentusiaster, men er sidenhen mere eller mindre blevet overtaget af Sarawaks turistorganisation og konceptet udvidet betydeligt. Hvor festivalen i de første par år talte en 400 publikummer, besøges Sarawak Cultural Village i dag således af mere end 20.000 mennesker henover de tre dage festivalen varer.

Som navnet antyder, byder musikprogrammet på bands og kunstnere fra hele verden, om der så er tale om congolesisk soukous, colombiansk vallenato, kinesisk kammermusik eller dansk folkemusik. Festivalen har dog samtidig et særligt fokus på de traditionelle musikformer, der eksisterer blandt de mange forskellige etniske grupper i Sarawak og det øvrige Borneo, herunder musikken centreret om det traditionelle strengeinstrument sapeRainforest sape(sapeh). Udover de internationale navne, byder alle tre koncertaftener således også på optrædener med lokale bands og musikere.

Derudover er der i dagtimerne på festivaldagene endvidere et bredt udvalg af workshops, med fokus på både de lokale og internationale musikformer, der finder sted i landsbyens traditionelle langhuse og bl.a. indebærer jamsessions mellem de optrædende musikere; præsentationer af instrumenter og danseklasser. Disse workshops er i høj grad med til at tegne festivalens profil og værdsættes af mange gæster ligeså højt som koncerterne i aftentimerne.

– Udvalgte navne der tidligere har gæstet festivalen

Sape Masters

Kanda Bongo Man

Rey Vallenato Beto Jamaica

Habedekuk

– Hvordan kommer man dertil?

Det er ikke helt ligetil at komme fra Danmark til Borneo og det er oplagt at kombinere et besøg på festivalen med en længere rundrejse i Sydøstasien. En god mulighed er at flyve fra København til Malaysias hovedstad Kuala Lumpur, en tur der tager en 13-14 timer (fraregnet flyskift), og så flyve videre herfra til Kuching (ca 1 time og 45 min). Nogenlunde ligeså lang tider tager det, hvis man flyver til Singapore og herfra fortsætter til Kuching. En anden mulighed er at kombinere turen med et besøg i Thailand og flyve til Bangkok (12-13 timer fraregnet skift) og herefter en lidt længere tur til Kuching på en 6 timer.

– Hvor kan man overnatte?

Der udbydes et begrænset antal overnatningsmuligheder på selve festivalområdet, men dem er der ganske oplagt stor rift om. Et bedre alternativ er at finde et hotel eller vandrehjem i Kuching og benytte sig af shuttlebussen mellem byen og festivalen. Ellers kan man forsøge at booke et hotelværelse eller gæstehus på Santubong halvøen, men her skal man ligeledes være ude i rigtig god tid. I Permai Rainforest Resort med gåafstand til festivalen er der endvidere et mindre campingområde, hvor man har mulighed for at slå telt op. Mere om overnatning her

– 3 vigtige ting at huske når man pakker:

Insektspray

Regnslag (Hvis man vil undgå at blive gennemblødt af de kraftige regnskyld, der af og til kan forekomme)

Vandresko (til at hike i regnskoven)

Rainforest scenery

– Hvad koster billetten?

Der er endnu ikke kommet billetpriser for 2014, men i 2013 kostede en endagsbillet ca. 200kr og en kombineret billet til alle tre dage ca. 500kr.

Mad og drikke / Hvad koster det at leve?:

På festivalens marked findes et bredt udvalg af madboder, der både sælger internationale retter og lokale specialiteter. Hvad angår alkohol, er der mulighed for at købe vin og øl på festivalen (Heineken er en af festivalens hovedsponsere). Generelt byder det malaysiske Borneo på særdeles rimelige priser: For et måltid på en gennemsnitlig restaurant skal man ikke forvente at betale mere end 20-25 kroner, mens prisen på en halvliters lokal fadøl normalt ligger på en 15-20 kr.

Når nu man alligevel er der, kunne det måske være interessant at:

Orangutan BorneoDer er rig mulighed for mange flotte og spændende naturoplevelser i Sarawak og på resten af Borneo. Man kan hike i regnskoven og opleve det utroligt rige dyre- og planteliv der her findes, øen er bl.a. et af de kun to steder i verden, hvor man stadig kan se vilde orangutanger. For de eventyrlystne, er der mulighed for at bestige Mount Santubong, scuba-dykke eller gå på opdagelse i de kæmpe grotter, der findes i flere af Sarawaks nationalparker. Ellers kan man slappe af på Santubong-halvøens sandstrande, der regnes som øens flotteste.

Se mere: Festivalens hjemmeside – en del af programmet for 2014 er allerede offentliggjort og tæller bl.a. Jagwa Music fra Tanzania, Son Yambu fra Cuba og Canzoniere Grecanico Salentino fra Italien

Dette indlæg blev posted i Features og tagged .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *