Kudurock ‘n’ roll

Throes + The Shine har skabt en højeksplosiv musikalsk cocktail

Throestheshine slide

Den angolanske danse- og rapmusikstil kuduro er, især takket være Buraka Som Sistema, for alvor nået ud til det vestlige publikum i de senere år og blevet en central del af den populære global bass bølge. Normalt kendetegnes kuduro musikalsk af en blanding af house- og technobeats og rytmer hentet fra angolanske stilarter som semba og kizomba. Bandet Throes + The Shine præsenterer dog en radikal anderledes tilgang med deres heftige blanding af kuduro-rap og larmende rockriffs, og viser at genren i høj grad også fungerer udenfor de elektroniske rammer. Rockuduro har det portugisisk-angolanske band meget passende selv døbt musikken, hvilket også er titlen på deres energibombe af et debutalbum: 9 sange på under en halv time samlet, som alle brager derudaf i et hæsblæsende tempo. Det er musik, der på alle måder kalder på at skulle opleves live, hvilket man havde mulighed for på sommerens Roskilde Festival. Her spillede bandet en sen nattekoncert, der til fulde levede op til forventningerne, både hvad angår det rent musikalske og bandets evne til at nå ud over scenekanten.

Som +’et i navnet  antyder, er Throes + The Shine i virkeligheden et musikalsk samarbejde mellem to bands: Rockduoen Throes, der udgøres af guitarist Marco Castro og trommeslager Igor Domingues, og kuduro-rapduoen The Shine, dannet af de to rappere André do Poster og Diron, der begge oprindeligt er fra Angola. De to bands mødtes til en musikfestival på en klub i hjembyen Porto i 2010. The Shine overværede Throes’ koncert og fik i den forbindelse ideen til at rappe henover musikken, og tog kontakt til Castro og Domingues efter koncerten. Samarbejdet resulterede i første omgang i et nummer indspillet til et portugisisk magasin, og da dette nummer blev en stor succes, besluttede de at fortsætte projektet, turnere sammen og arbejde på et album. Med sig fik de endvidere et femte medlem, producer og bassist João Brandão. I forbindelse med koncerten på Roskilde, havde jeg mulighed for at stille et par spørgsmål til Brandão og de to medlemmer af Throes:

Hvor populært er kuduro i Portugal? Er det et stort fænomen?

Castro: Det er stort i Portugal, men det er mest i Lissabon. The Shine er den eneste kuduro-gruppe i Porto og det nordlige Portugal. De startede samarbejdet med os efter at have spillet nogle shows på klubber sammen med andre rockbands. De ville gerne samarbejde med et band, der var fokuseret på rock. Da der ikke var en kuduro-scene i Porto, begyndte de at lede efter andre måder at få deres musik ud på og lave noget nyt og friskt.

Jeres blanding af hurtig og støjende rockmusik og kuduro virker egentlig ret oplagt når man først lytter til musikken..

Throestheshine 4Domingues: Ja, det er sjovt. Vi startede det som et eksperiment som vi ikke var sikker på ville fungere, men når man lytter til det, tænker man “ja, selvfølgelig!”. Men vi har stadig nogle overvejelser når vi arbejder med nyt materiale; “Er det for meget? Er det for lidt?” Vi har stadig ikke helt gennemskuet genren, fordi det er en helt ny blanding.

Castro: Det er vigtigt for os at mikse de to genrer på en god måde og undgå at udøve vold på dem hver for sig. At gøre det smagfuldt og ikke lave noget der er kun rock eller kun kuduro, for det vil fjerne det unikke ved gruppen.

Brandão: Det er virkelig folks entusiasme omkring musikken, der får os til at fortsætte med projektet og arbejde på nyt materiale. Vi vil lave noget der er anderledes i forhold til kuduro normalt, så vi bruger ingen samples. Vi spiller alt live. Vi ønsker ikke at inkorporere elektronisk musik og samples, for det er netop vores liveudtryk, der gør bandet unikt. Men vi vil samtidig finde nye måder at gå til musikken på, for man kan hurtigt komme til at gentage sig selv. At lave nye spændende sange uden at gentage os selv er målet.

Og The Shines tekster, kan I sige et par ord om dem?

Domingues: Der er meget af det som selv ikke vi forstår. De bruger en masse afrikansk slang, nogle dialekter fra Angola. Men på det første album handler teksterne meget om deres hverdag med piger, fester, osv. Men på det nye materiale vi er i gang med, er teksterne blevet mere politiske.

Brandão: Nu skriver de mere politiske tekster om situationen i Afrika, om lighed – ja, også i Portugal. De har boet i Portugal i seks år nu og er ved at have styr på hvordan tingene foregår i landet. Hvor det første album mere eller mindre var et kald til fest, tager teksterne nu dybere emner op. For os er det også en overraskelse. Det er stadig en festgruppe, der kommer ikke nogen kærlighedsballader, men nu handler det ikke kun om piger og at have det sjovt.

Throes + The Shine udkommer efter planen med et nyt album i første halvdel af året. Man kan holde sig opdateret med gruppen på Bandcamp og Facebook.

Dette indlæg blev posted i Features og tagged , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *