Alverdens festivaler – Portugal

Den lille havneby Sines indtages hver sommer af musikalske topnavne fra hele verden

Sines_slide

– Hvad hedder festivalen?

FMM Sines – Festival Músicas do Mundo

– Hvor i verden?

I den lille havneby Sines på Portugals sydvestlige kyst. Sines har til dagligt omkring 13.000 indbyggere og er udover festivalen kendt som Vasco da Gamas fødeby.

– Hvornår afholdes den?

Hvert år i sidste halvdel af Juli. I 2014 henover ni dage fra d. 18-26 juli.

                                         Tilbageblik på  festivalen sidste år. Anden del kan ses her

– Hvad kendetegner festivalen?

FMM Sines er Portugals største festival for verdensmusik og præsenterer hvert år et særdeles alsidigt musikprogram, der spænder fra traditionel folkemusik til elektronisk fusion og alt derimellem. Festivalen blev startet i 1999 af det lokale byråd med det formål at genoplive det kulturelle liv omkring byens middelalderborg, der var fødested for den opdagelsesrejsende Vasco da Gama. Hovedscenen er således opstillet indenfor borgmuren, hvor der er plads til omkring 7000 publikummer, og hvor de største navne giver koncert. Frem til 2004 var det også festivalens eneste scene, men sidenhen er yderligere to scener tilføjet: strandscenen – der som navnet antyder ligger på byens strand – og indendørsscenen på Sines Arts Center.

FMM Sines’ format er vokset støt år for år, og 2013-udgaven talte 43 optrædende kunstnere og mere end 100.000 publikummer henover de ti dage, festivalen varede. Musikprogrammet byder på kunstnere fra alle dele af verden inden for et væld af forskellige genrer, samt et udvalg af de mest spændende portugisiske navne. Ser man festivalens arkiv igennem, synes den dog især at have en stærk profil Sines_fireworksinden for afrikansk musik og har haft mange af Afrikas internationale topnavne som headliners i de senere år.

Festivalens afslutningsdag byder hvert år på et storslået fyrværkerishow under den sidste koncert på borgscenen, hvorefter DJs sørger for at festen fortsætter på stranden frem til den lyse morgen.

– Udvalgte navne der tidligere har gæstet festivalen

Femi Kuti & The Positive Force

Bomba Estéreo

Rachid Taha

Batida

– Hvordan kommer man dertil?

Den mest nærliggende mulighed er i første omgang at flyve til Lissabon, der ligger 150 km nord for Sines og er den nærmeste by med en lufthavn. Herfra kan man tage intercity bussen Rede Expressos videre til Sines, en tur der tager ca. 2 ½ time.

– Hvor kan man overnatte?

Sines og omegn byder på et godt udvalg af overnatningsmuligheder, hvad enten man ønsker at bo på hotel eller i gæstehus, finde privat indkvartering eller campe. På festivalens hjemmeside findes en udførlig liste over de forskellige muligheder med kontaktoplysninger til de enkelte steder.

Hvad koster billetten?

Det er kun nødvendigt at købe billet til koncerterne på festivalens hovedscene på borgen, de øvrige koncerter er der gratis adgang til. I 2014 forløber musikprogrammet på borgscenen henover fem dage, fra d. 22-26. juli. En dagsbillet koster 10 euro, mens en kombineret billet til alle dage koster 35 euro i forsalg før end 30. april og 40 euro herefter.

Sines_strand

Mad og drikke / Hvad koster det at leve?:

Sines er berømt for byens fremragende fiske- og skaldyrsrestauranter, hvor man blandt andet kan spise friskfangede østers. Omkring festivalens strandscene opstilles der forskellige madboder, der både byder på forskellige etniske specialiteter og mere standard fastfood. På borgen er det derimod kun muligt at købe drikkevarer.

Portugal er ikke noget dyrt land, og man kan regne med et prisniveau et stykke under det danske. For en halvliter lokal fadøl skal man forvente at betale omkring 20 kr, mens et måltid på en gennemsnitlig restaurant ligger på en 60-70 kr.

Når nu man alligevel er der, kunne det måske være interessant at:

Sines og omegn byder på flotte sandstrande og idylliske små fiskerlandsbyer med god mulighed for at komme helt ned i gear. Derudover er det oplagt at kombinere festivalen med et ophold i Lissabon, der er kendt som en af Europas mest fascinerende hovedstæder.

Se mere på festivalens hjemmeside – Af programmet i 2014 er der indtil videre offentliggjort fire navne: Angelique Kidjo (Benin / USA), Oliver Mtukudzi & The Black Spirits (Zimbabwe), Fatoumata Diawara & Roberto Fonseca (Mali / Cuba) og Mamar Kassey (Niger)

Dette indlæg blev posted i Features og tagged .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *