Mukupas musikalske modersmål

Interview med sangerinden Karen Mukupa  

Mukupa_slide

I lørdags gav Karen Mukupa koncert på Global på Nørrebro med særlig gæsteoptræden fra blæsersektionen fra ska/reggae bandet Von Dü. Almonde mødte hende inden koncerten til en snak om samarbejdet med Von Dü og hvordan hun musikalsk forsøger at forbinde sin afrikanske og vestlige identitet.

Hvordan kom samarbejdet med Von Dü i stand?

Det var i forbindelse med at jeg skulle spille på Skanderborg Festival sidste år og jeg gerne ville lave noget exceptionelt. Jeg havde mødt dem da de kom og hørte mig spille sidste gang på Global, i maj 2012 lige efter udgivelsen af Human. Så jeg inviterede dem med da jeg skulle spille på Skanderborg og det var vildt fedt. Da vi så skulle spille i København ville jeg meget gerne have dem med igen. Det er hjembyen hvor alle vennerne er og det er meget godt at komme med noget nyt.

Betragter du din musik som verdensmusik?

Det er meget sjovt, at du spørger. På en måde ja.  Jeg prøver at bruge mange afrikanske rytmer og synger på swahili, men jeg er også en poptøs og jeg startede som rapper. Min musik afspejler meget det jeg har været igennem. Fx det at jeg har været rapper, men der er også steder hvor det er mere soulet, fordi jeg også har lavet en soulplade på et tidspunkt.

Jeg stræber virkelig efter at bygge bro mellem mine to verdener, forene den afrikanske og den vestlige baggrund og identitet i musikken. Jeg synes at det er lykkedes meget godt på Human, men jeg vil meget gerne gøre det endnu mere på min næste plade. Jeg vil gerne invitere nogle world-musikere med på en plade.

Hvem kunne du godt tænke dig at have med på pladen?

Jeg har sunget kor for en der hedder Dawda Jobarteh. Ham kunne jeg godt tænke mig at få med på pladen. Jeg kunne godt tænke mig at tage til Vestafrika og finde nogen af de fede topproducere. Det gad jeg godt. I Tanzania er der mange spændende musikere, blandt andet Juma Nature. Han er en af de mest respekterede rappere.

Har du et nyt album på bedding?

Jeg har været mor nu i 10 måneder og jeg havde håbet at jeg virkelig ville få produceret noget, men der er ikke sket meget. Jeg har først lige fået lavet et nummer for en måned siden. Det er faktisk på dansk. Det er lidt hemmeligt… det har jeg aldrig gjort før. Det bliver meget blufærdigt, men det er noget jeg lige skal overveje og vurdere. Jeg har altid talt engelsk med mine forældre og min familie og kan tale swahili rigtig godt, men dansk er blevet mit modersmål og det bliver meget følsomt for mig hvis jeg skal synge på dansk. Jeg vil også gerne synge mere afrikansk.  Jeg vil gerne smide et par numre ud og se hvordan de bliver modtaget inden jeg laver et helt album.

Hvad kan vi forvente af koncerten i aften?

Det bliver to sæt hvor det første er uden Von Dü. Det bliver meget rap, reggae og soul og noget afro. Det næste sæt er meget mere afro-inspireret, hvor Von Dü-drengene kommer på. Man kan forvente en fest. Jeg vil gerne have at folk har haft en fest sammen med mig. Jeg søger meget at overraske mig selv og publikum ved hele tiden at sammensætte sættet på en ny måde. Jeg vil gerne skabe en dansefest. Jeg vil altid gerne have at folk går dansende fra mine koncerter.

Lyt også til interviewet her:

Dette indlæg blev posted i Features og tagged , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *