Aprils koncerter

Vi har udvalgt fire koncerter til at gå den lyse tid i møde med

 Finske Sväng besøger Danmark i april

Dawda Jobarteh/Stefan Pasborg – 11. april på Klaverfabrikken, Hillerød

Den afrikanske/danske duo Dawda Jobarteh/Stefan Pasborg er en spændende musikalsk udveksling mellem afrikansk musiktradition og jazzens improvisationer. Dawda Jobarteh, der oprindeligt er fra det vestafrikanske land Gambia, men har bosat sig i Danmark, spiller mesterligt på strengeinstrumentet kora, mens jazz-trommerslageren Stefan Pasborgs energiske spil agerer rytmisk modvægt. Det er både medrivende og fascinerende, når det musikalsk umage par spiller med og imod hinanden. Dawda Jobarteh udsendte sit første album Northern Light Gambian Night i 2011, som Gaffa kaldte en ”mesterlig dansk-gambiansk debut”. Jobarteh er i øvrigt onkel til ingen ringere end kora-mesteren Toumani Diabaté! Han medvirker også på Jobartehs debutplade. Stefan Pasborg er en anerkendt trommeslager på jazz-scenen i Danmark og udlandet. Desuden er han med i den skæve jazz-trio Ibrahim Electric, der spiller jazz tilsat funk, rock, surf og afrobeat.

Carlou D – 18. april på Huset i Esbjerg og 19. april på Global Copenhagen

Senegaleseren Carlou D har en fortid i Positive Black Soul, som er en af Afrikas største hip-hop-grupper. Musikalsk trækker han på traditionel senegalesisk mbalax musik – med den afrikanske lut koraen som fremtrædende instrument. Påvirkningen fra hip-hop kan stadig anes i afrikanerens sange, ikke mindst i forhold til de socialt bevidste tekster og den lidt reciterende sang, som minder om rap. I 2010 udgav Carlou D sin vellykkede internationale solodebut Muzikr, der åbenbarer ham som en fremragende sanger og en ferm guitarist. På pladen finder man i øvrigt en duet med Carlou D.s mentor, musiklegenden Youssou N’dour. Carlou D’s musik er gennemstrømmet af en spiritualitet, som skyldes hans tilhørsforhold til den senegalesiske sufi-bevægelse Baay Fall, hvorfra han henter inspiration både i de religiøse hymner og bevægelsens fredsfilosofi. I foråret udgiver Carlou D et nyt album, der hedder A New Day. På sin turne i Danmark har han et fem mand stort band med, og mon ikke vi får nogle smagsprøver fra den nye plade?

Sväng – 24. april på Klaverfabrikken, Hillerød og 25. april på Global Copenhagen

Når den finske kvartet Sväng besøger landet, bringer de et arsenal af mundharper i forskellige størrelser og tonelejer med sig i rejsekufferten. Sväng spiller nemlig musik udelukkende på mundharper. Det lyder meget originalt og meget finsk, men Sväng viser med deres virtuose musik, hvor udtryksfuldt det lille instrument rent faktisk kan være, og gruppen har vundet stor anerkendelse internationalt. Al musikken komponerer de selv, der både minder om inciterende tango, passioneret balkanmusik og nordiske toner. De finske musikanter er overlegne på deres instrumenter, og dynamikken i sammenspillet betyder, at det aldrig bliver kedeligt. Svängs fjerde album Karja-La udkommer i marts, og man kan således se frem til helt nyt materiale til koncerten. Dette album har et stærkt udgangspunkt i finsk kultur og bærer tydelige referencer både til landets folkemusik og komponisten Jean Sibelius.

Basiru Sosu Group – 24. april på Gimle, Roskilde

Basiru Sosu er en dansk-afrikansk musiker, der under navnet Basiru Sosu Group har fundet sammen med tre velanskrevne danske musikere Klaus Menzer, Mikkel Nordsø, Niels Ryde og en musiker fra Mali, Malick Jagne. Ligesom Dawda Jobarteh kommer Basiru Sosu oprindeligt fra Gambia, dog opvokset i Mali, og excellerer i koraens muligheder.  Basiru Sosu Group er en relativt ny gruppe på den internationale verdensmusikscene, der fusionerer afrikansk musik med rock, funk og improvisationer. Live er de et fantastisk bekendtskab takket være de fem musikere, som betvinger deres respektive instrumenter på excellent vis.

Dette indlæg blev posted i Features og tagged .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *