Verdensmusik på Roskilde ’14

Vi har set nærmere på det netop offentliggjorte musikprogram

toumani_slide

Roskilde Festival har netop offentliggjort, hvilke navne der er booket til dette års musik-program. Set fra en verdensmusik-vinkel er der bestemt meget at fryde sig over. Ud af de i alt 156 navne er cirka 18 af dem i kategorien verdensmusik eller beslægtede hermed. Umiddelbart lyder det ikke overvældende, men når man ser, hvilke spændende navne, som pryder plakaten, kan man kun være tilfreds på verdensmusikkens vegne. Blandt højdepunkterne finder man Toumani & Sidiki Diabaté, Jupiter & Okwess International, Les Ambassadeurs, Manu Chao, Ibibio Sound Machine og Omar Soleyman.

Tæller man op, hvordan navnene fordeler sig på verdens kontinenter, er resultatet i Afrikas favør, da ni af navnene således kommer fra det enorme kontinent. Afrikansk musik oplever et sandt boom i den vestlige verden i disse år, så det store udbud af afrikansk musik på dette års Roskilde Festival er derfor en naturlig følge heraf. Der er også et pænt udvalg af latinamerikanske navne på festivalen i år. Her er det værd at fremhæve Manu Chao og Dengue Dengue Dengue!

Kender man bare lidt til verdensmusik, ved man, hvor problemfyldt det er at anvende begrebet på musik, der ofte allierer sig med andre genrer, ikke mindst med ”vestlige” populærmusik-genrer som techno og hip-hop. Det illustrerer en gruppe som Ibibio Sound Machine, der krydser afro-funk med disco og techno. Derudover er der ikke sjældent bidrag fra forskellige egne af verden i de enkelte bandkonstellationer. Det er La Chia Gantiva et eksempel på, da medlemmerne kommer fra så forskellige steder på kloden som Colombia, Frankrig, Belgien og Vietnam. Verdensmusikken har derfor aldrig før været så globaliseret, som den er i dag. Det giver verdensmusik-programmet på Roskilde Festival 2014 et fingerpeg om.

Dette indlæg blev posted i Features og tagged , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *