Musikfestival i Jodhpur

En guide til Rajasthan International Folk Festival

RIFF_2_596_320

Hvad hedder festivalen?

Rajasthan International Folk Festival (forkortet RIFF)

Hvor i verden?

I storbyen Jodhpur i den nordvest-indiske delstat Rajasthan.

Hvornår afholdes den?

Festivalen afholdes 8. – 12. oktober.

Hvad kendetegner festivalen?

RIFF er en musik- og kulturfestival der profilerer sig med indisk folkemusik og dans samt mindre og større internationale navne inden for world, folk, rock og elektronisk musik. De indiske musiknavne er dog klart i overtal.

Festivalen er relativt ung, da den først så dagens lys i 2007. En af festivalens mærkesager er at bevare og udvikle de forskelligartede folkemusik-genrer i Rajasthan ved at give musikere fra regionen mulighed for at optræde med en musik, som ikke sjældent er i fare for at stagnere og – i værste fald – uddø.

Tidspunktet for festivalen er timet i forhold til månen, da den blege drabant på denne tid af året er helt fuld og skinner mere end normalt. Dette månefænomen kalder inderne for sharad purnima, der ifølge gammel skik er forbundet med dans og musik.

RIFF_3

Det, der gør festivalen til noget helt enestående, er den gamle befæstning Mehrangarh – opført i 1459 – som danner en monumental ramme om den fem dage lange festival. Befæstningen troner på en klippeforhøjning med fugleperspektiv til millionbyen Jodhpur, som breder sig nedenfor i det tørre landskab, idet storbyen er nabo til Tharørkenen. Beliggenheden fås med andre ord ikke mere romantisk og spektakulær.

Festivalens scener er spredt ud over et større areal, hvor nogle ligger inde i selve befæstningen, mens andre ligger i området udenfor de høje mure. Indenfor murene finder vi hovedscenen, en atriumgård, som bærer navnet Zenana. Her optræder der såvel regionale musiknavne som internationale stjerner. Om aftenen er den sat i et varmt, hyggeligt lys, så det harmonerer med den gamle arkitektur, som har et middelalderligt præg.

Udenfor murene finder vi blandt andet Ørken-lounge-scenen. Ganske interimistisk af udseende, hvor musikerne sidder i lotusstilling og musicerer en raga, mens Mehrangarh glimrer i baggrunden, og relæet til stjernehimlen er tændt – hvis solen vel at mærke er gået ned.              

Foruden prominente gæster på festivalens scener er der også kendte ansigter bag kulisserne samt på publikumsrækkerne. Således er festivalens hovedprotektor tidligere maharaja af Jodhpur, Gaj Singh, men mere kendt er nu nok Rolling Stones-forsangeren Mick Jagger, der har officiel titel af ”international protektor” for festivalen.

RIFF_Mehrangarh_596_320                                                                                                   Mehrangarh

Udvalgte navne der tidligere har gæstet festivalen

Udover en masse indiske musik- og dansegrupper, som danskere i almindelighed aldrig har hørt om, har festivalen fået besøg af følgende internationale navne:

Manu Chao

The Gypsy Kings

Spiro

Jeff Lang

Hvordan kommer man dertil?

Den hurtigste måde at nå dertil er at flyve til Jodhpur via New Delhi eller Mumbai med flyselskaberne Indian Airlines eller Jet Airways. Jodhpur lufthavn ligger fem kilometer fra byens centrum. Derudover er der gode togforbindelser til alle større byer i hele Indien.

Hvor kan man overnatte?

Jodhpur er en storby (ca. 1,2 mio. indbyggere), og overnatningsmulighederne er talrige. Uanset om dit rejsebudget er til luksussuiter eller sovesale vil du kunne finde et passende sted at logere. Find eventuelt din overnatning på booking.com.

Hvad koster billetten?

Du kan købe en billet, der giver adgang til alle koncerterne. Tilsyneladende kan man ikke købe billetten til dette års festival endnu, men sidste år lå prisen på 650 kr.

Mad og drikke/Hvad koster det at leve?

Prisniveauet i Indien, ikke mindst på dagligvarer, ligger selvsagt langt under det danske. Som alle andre steder i verden stiger priserne, hvor købestærke turister klumper sig sammen, men et billigt spisested vil ofte være inden for rækkevidde. Ifølge Lonely Planet skal man budgettere med 110-150 kroner per dag, hvis man rejser på et lavbudget. Og 220-360 kroner per dag på et mellembudget. De to budgetstørrelser er afstemt efter det generelle prisniveau i Rajasthan.

Når nu man alligevel er der, kunne det måske være interessant at opleve…

Der er ingen tvivl om, at Mehrangarh er hovedattraktionen i Jodhpur. Så brug noget af tiden i byen på at snuse rundt i dette mageløse bygningskompleks, hvor både paladser, museer og templer ligger side om side.

Umaid Bhavan-paladset er også et must-see, hvis rejsedestinationen hedder Jodhpur. Paladset er af nyere dato, opført i 1900-tallet. Dele af bygningen huser i dag et hotel og et museum.

Tæt på Mehsangarh ligger palæet Jaswant Thada, som blev opført i 1899 til minde om Maharaja Jaswant Singh Den Anden. Mindesmærket, der ligner et templet, er holdt i hvid marmor og er et mesterligt eksempel på indisk arkitektur.

En lille film om festivalen

Dette indlæg blev posted i Features og tagged , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *