Søndagens udvalgte world

Vi guider til højdepunkterne i dagens Roskilde-program

jupiter_slide

Jupiter & Okwess International åbner nattens funk-fest på Arena

Toumani & Sidiki Diabaté – Pavilion kl. 13

I Mali er der tradition for, at erhverv nedarves fra generation til generation. Således også i Toumani-slægtens tilfælde, da de som såkaldte griots, er prædestineret til at spille og komponere musik. Derfor bør det ikke komme som en stor overraskelse, når Toumani Diabaté, den ubestridte konge af koramusik, finder melodien med sin ligeledes koraspillende søn, Sidiki Toumani, på deres nys udsendte familiealbum Toumani & Sidiki. Kvaliteten er som vanligt i første klasse, når Toumani folder drømmens faner ud på sin kora, kongenialt sekunderet af sønnike, der, kan man konstatere, bestemt ikke har det fra fremmede.

Jupiter & Okwess International – Arena kl. 24

Congolesiske Okwess International har eksisteret med forskellige besætninger siden 1990, men altid med den karismatiske sanger Jupiter Bokondji som gennemgående frontfigur. Musikalsk bliver der trykket godt og grundigt på funk-speederen – tænk klassisk afrobeat a la Fela Kuti møder The Meters og Sly & The Family Stone i Kinshasa, DR Congo. Bandet har spillet på flere af de største festivaler i Europa og har været en del af Damon Albarns Africa Express-projekt. Til trods for bandets fremskredne alder blev Jupiter & Okwess Internationals debutalbum, Hotel Univers, først udsendt sidste år med generelt stor anmelder-applaus til følge.

Ibibio Sound Machine – Arena efter midnat

Sandsynligheden for, at Roskilde får en fuldfed afslutningstræffer, er betragtelig, når den London-baserede oktet Ibibio Sound Machine søndag nat lukker årets festival med deres effektive tretrinsraket af klassisk afro-funk, disco og nutidig electro. I front står den britisk-nigerianske sangerinde Ebo Williams, hvis kraftfulde vokal, lægger sig som plysset velour i bandets lydlandskab. Lyrisk tager sangene afsæt i folkefortællinger på stammesproget Ibibio, som forsangeren fik fortalt, engang hun var en lille pige. Koncerten på Roskilde kommer i slipstrømmen på gruppens selvbetitlede debutalbum, der udkom i foråret.

Dette indlæg blev posted i Features og tagged .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *