Septembers koncerter

Guide til fem fede “worldkoncerter” i den første efterårsmåned

Danjal_595_320

 

Sekou Kouyaté & Sectión Kora – 3. september på Nytorv (Åbningsarrangement på Cph. World Music Festival, fri entre), kl. 16-20

I øjeblikket er Guinea i mediernes søgelys pga. ebola. Hvad der ikke ender på avisernes spisesedler er, at det vestafrikanske land også har en levende musikscene, der trækker på en gloværdig musikalsk arv. Koraspilleren Sekou Kouyaté er blot én blandt flere fremtrædende musikere, der kommer fra det p.t. plagede land, men når han optræder med sit band i København, er det musikken, som er i højsædet. Kouyaté pionerede allerede som 12-årig koraharpen ved at tilføje wha-wha-pedaler til det klassiske instrument, og han fik herefter tilnavnet Jimi (efter Jimi Hendrix). Siden er det blandt andet blevet til fire albums i eget navn, hvor han blander vestafrikanske traditioner med funk, rock og jazz krydret med hans sprøde, varme stemme.

 

Dánjal – 25. september på Klaverfabrikken og 27. september på Global, København

To gange er Dánjal blevet nomineret til titlen ”Bedste Live Band” ved Danish Music Awards. Med andre ord er vi i kyndigt selskab, når det syv mand høje orkester drysser deres liflige toner ud over de to spillesteder Klaverfabrikken i Hillerød og Global i København. Gruppens kraftcenter er færøerske Dánjal á Neystabø, som har sammensat et nordisk superhold af musikere, herunder Kim Nyberg, som til daglig svinger sin mandolin i det anerkendte etno-orkester Afenginn. Musikken er svært kategorisérbar med både nik til nordisk folkemusik, balkan, klezmer og indie-rock. Selv nævner den talentfulde færing Tom Waits, The Beatles og T.S. Eliot som inspirationskilder.

Habadekuk – 19. september på Atlas, Aarhus

Når man lytter til Habadekuk, får man helt lyst til at iføre sig traditionel dansk folkedragt og eksplodere i et orgie af kædedans, fra dengang en stor del af befolkningen – tyendet – sled sig selv halvt eller helt ihjel i en plovfure. Hvis man ellers er i dét hjørne. Habedekuk er dog ikke på trip til Retroland – snarere er der tale om, at de fornyer traditionen – fra sømandsviser til folkemelodier fra Fanø til Thy – med en frisk og moderne lyd, godt hjulpet på vej af ”fremmed” kolerit i form af salsa, jazz og polka. Habadekuk vandt prisen ”Årets Danske Folk Album” ved Danish Music Award Folk 2011 for debutpladen ”Hopsadaddy”, som netop er blevet fulgt op af udgivelsen Kaffepunch.

Checkpoint Guanabana – 11. september på Huset, Esbjerg og 13. september på Global, København

I tiden under Berlinmuren var grænseovergangene mellem øst og vest kendt som checkpoints, mens en guanábana er en populær tropisk frugt i Colombia og det øvrige Latinamerika. Sådan kan to vidt forskellige fænomener smelte sammen og blive til navnet på et band. Hovedkræfterne bag Checkpoint Guanabana er to Berlin-baserede colombianere, som fusionerer oprindelseslandets mange musikalske traditioner, bl.a. cumbia og merengue, med Berlins altid levende scene for techno og house. Sekstetten er dog ligeså meget en popgruppe med funk-kant, ført an af gruppens kvindelige vokalist, der ofte eksekverer sangene på spansk. Et musikalsk checkpoint, man har lyst til at krydse? Døm selv!

Afriko Highlife Band – 5. september på Loppen, København og 10. september på Forbrændingen, Albertslund

Med smittende livsglæde og energi inviterer Afriko Highlife Band publikum op til inciterende dans med en musik, som henter inspiration fra highlife, afro-reggae og traditionel ghanesisk musik. Seks af gruppens medlemmer kommer oprindeligt fra Ghana, men har slået sig ned i København, hvorimod bandets syvende medlem, guitaristen Preben Carlsen, er pæredansk og har solid erfaring med afrikansk musik, bl.a. fra samarbejder med Dawda Jobarteh og Moussa Diallo band.

Afriko_Highlife_Band

Dette indlæg blev posted i Features og tagged .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *