Alverdens festivaler – Skotland

Vi guider til Celtic Connections, der løber af stablen hver januar i Glasgow

celtic_slide

Hvad hedder festivalen?

Celtic Connections

Hvor i verden?

Skotlands største by Glasgow

Hvornår afholdes den?

Sidste del af januar. I 2015 hedder datoerne 15. januar – 1. februar.

Hvad kendetegner festivalen?

Celtic Connections er en årligt tilbagevendende musikfestival, der profilerer sig med roots-, folk- og verdensmusik, dog med den keltiske musik som det genremæssige knudepunkt. Eller med festivalens egne ord: “Glasgow’s annual folk, roots and world music festival, Celtic Connections celebrates Celtic music and its connections to cultures across the globe.”

Når festivalen løber af stablen i det nye år, vil der være koncerter, workshops, oplæg og kunstudstillinger fordelt på hver af de 18 festivaldage, så Celtic Connections må siges at sprænge rammen for længden af en typisk musikfestival. I alt vil der være 300 musikrelaterede events i løbet af dagene på de mange scener og spillesteder i hjertet af Glasgow.

2015-programmet er så godt som flyvefærdigt, og det er ikke overraskende bredden i musikudbuddet, som slår én, når man scroller ned gennem listen af artister på den forestående festival. Kronisk utilstrækkelig, når det kommer til viden om keltisk/skotsk musik, kender nærværende skribent kun ganske få af de programsatte kunstnere, men der vil helt sikkert være meget at hente for fans af skotskternet folkemusik og beslægtede genrer. Det sagt er der foruden den lokalforankrede musik en guldgrube af musikere fløjet ind fra andre kontinenter, herunder Latinamerika og – ikke mindst – Afrika, der er stærkt repræsenteret med et hold spændende musikalske ambassadører heriblandt Tony Allen, Orlando Julius og Konono No. 1.

Udvalgte navne som tidligere har besøgt festivalen

Amadou & Mariam

Bert Jansch

Youssou N’Dour

Martha Wainwright

Richard Thompson

Hvordan kommer man dertil?

Hurtigste og nemmeste vej til Glasgow fra Danmark er naturligvis per fly eller rettere, man flyver til Edinburgh og tager toget videre til Glasgow. Der går nemlig ingen direkte fly København – Glasgow, men da afstanden mellem de to storbyer er overkommelig (ca. 80 km), kan man relativt hurtigt komme fra den ene by til den anden, dvs. under én time med tog. Både EasyJet og Norwegian flyver direkte fra København til Edinburgh.

Hvad koster billetten?

Et passepartout til hele festivalen findes ikke. I stedet køber man sin billet til det enkelte arrangement, for eksempel på festivalens hjemmeside. Regner man med at skulle se flere koncerter (mere end tre) bør man overveje at investere i et såkaldt Discount Card, som giver 15 % rabat per koncertbillet købt før den 26. december og ellers 10 % efter nævnte dato.

scottish_piper_band

ScottishPower Pipe Band optræder på Celtic Connections i 2011

Mad og drikke/Hvad koster det at leve?

De to prisindeksportaler expatistan.com og numbeo.com peger begge på, at det generelle prisniveau i Glasgow ligger en del under niveauet i København. Ifølge Expastistan ligger prisen på mad og drikke 24 % under det københavnske niveau. Dog er der ikke den store besparelse at hente, hvis man vælger at stille sin tørst og sult på en restaurant i den billige ende af spektret; her viser tal fra Numbeo, at et måltid i Glasgow koster ca. 93 kr. mod 100 kr. i København.

Mht. hotelovernatninger er der en del penge at spare, i hvert fald så længe sammenligningsgrundlaget er København. Resultatet af en sammenligning på Hotels.com mellem seks tilfældige hotellers priser for hver af de to byer viser en slående forskel. Således koster en overnatning for to voksne på et centralt beliggende trestjernet hotel i Glasgow i gennemsnit 450 kr. Til sammenligning er gennemsnittet for samme type overnatningskategori i København 617 kr. Dagen, vi valgte som grundlag for målingen, er den 14. -15. januar 2015, altså dagen før festivalen begynder.

Når man nu alligevel er der, kunne det være interessant at opleve…

Glasgow har et ry for at være en grå, tung og regnvåd storby. Det blakkede ry er dog ikke helt fair, da byen har meget at byde på; blandt andet er der Kelvingrove Art Gallery & Museum, hvis ydre skal er en flot, gammel victoriansk bygning. Indeni selve bygningen finder man både et naturhistorisk museum og et galleri med international kunst. Uomgængelig er også Glasgow School of Art, dvs. bygningen, som er tegnet af den verdenskendte arkitekt Charles Rennie Mackintosh. Og så har byen et blomstrende restaurant- og natteliv, ikke mindst på den flotte, brostensbelagte gade Ashton Lane.

Årets program er offentliggjort og tæller blandt andet Van Morrison, Adam Cohen, Angelique Kidjo og Calexico. Se mere på festivalens hjemmeside.

Dette indlæg blev posted i Features og tagged .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *