Ti favoritter med Mames Babegenush

Fra cumbia til Elton John – det danske klezmerband har samlet en playliste til Almonde

Mames_slide

Mames Babegenush er med deres energiske nyfortolkning af den jødiske dansemusik klezmer kendt som et af landets festligste livebands. Deres musik vidner om en stor lyst til at eksperimentere med genrer, og gennem årene har de blandet klezmertraditionen med elementer fra både rock, cumbia, tango og electronica. I anledning af at bandets nye album – der blot hedder Mames Babegenush – netop er kommet på gaden, fik vi klarinettist Emil Goldschmidt og saxofonist Lukas Rande til at samle en playliste med ti favoritter i Mames-regi (Læs Emil og Lukas’ introduktion til numrene nedenfor):

1. Pibes Chorros – Dora

Emil: Et argentinsk cumbia-band som vi stiftede bekendtskab med, da vi spillede på en stor klezmerfestival i Argentina for nogle år siden. Efter en af vores koncerter endte vi op på en natklub, hvor der var meget trængt, meget høj musik og alle svedte. Her spillede de blandt andet det her nummer og vi har haft optur over det lige siden.

buraka2. Buraka Som Sistema – Kalemba (Wegue Wegue)

Emil: For en fem år siden arrangerede vi nogle fester rundt om i København, hvor vi som DJs spillede klezmer, balkan og andre festlige ting. I vores søgen efter ny musik kom vi frem til at Buraka Som Sistema simpelthen er for vilde at danse til.

3. Irakere – Adagio Para Clarinete

Lukas: Et cubansk band som Bo fra bandet – min storebror – introducerede mig for, da jeg var otte år gammel. Det er et utroligt fræk møde mellem en virkelig teknisk dygtig klarinettist som spiller Mozart og god gammeldags funk-jazz.

Emil: Det er en sjov blanding. Det er meget soulet og meget swingende, men så bliver det også meget klassisk på et tidspunkt.

4. Rudy Wiedoeft – Valse Vanité

rudy_wiedoeftLukas: Et saxofon-nummer, som jeg har valgt, da jeg er saxofonist.. (griner). Det er den gamle mester Rudy Wiedoeft, som var en kæmpe banan i 30’erne i USA. Igen en meget teknisk dygtig musiker.

Emil: Og det man især skal lægge mærke til, er hans måde at frasere på. Det er hans kendetegn, han har en helt speciel måde at frasere på.

Lukas: Ligesom bulgarske saxofonister laver han nogle enkeltstød, som er utrolig hurtige og som har dannet skole. Ikke så meget længere dog, men det var utroligt stort dengang.

5. Mames Babegenush – People From The Past, People From The Future (Trentemøller remix)

Lukas: For omkring et år siden snakkede jeg med Anders Trentemøller, som sagde at han længe havde tænkt på at lave noget klezmer-agtigt. Vi fandt frem til at “People From The Past, People From The Future” var et fedt nummer at prøve med. Vi har før fået lavet remixes af vores numre, og det er altid virkelig sjovt at høre ens egen musik gennem andres ører – virkelig trippet. Vi er virkelig glade for remixet og også for den utrolig fede dansevideo, der lige er kommet op på youtube.

6. Balkan Beat Box – Joro Boro (BBB Remix)

balkan_beat_boxEmil: Vi har flere gange spillet på en legendarisk natklub i New York, som hedder Mehanata bar. Vi er nærmest blevet husorkester de gange vi har været der. I den forbindelse fik vi æren af at møde Balkan Beat Box, og der var også en masse fantastiske klub-DJs tilknyttet stedet.

Lukas: Vi skal lige sige at Mehanata Nar er et virkelig vildt sted, og hvis man er i New York, vil vi kraftig opfordre alle til at tage forbi. Det er en bulgarsk natklub med et fantastisk musikprogram. Ludlow Street 113.

7. Harry Nilsson – Without You

Emil: Vi skifter boldgade, nu bliver det soft. De fleste kender nok det her nummer i Mariah Careys udgave. Harry Nilsson var faktisk gode venner med John Lennon, og der er også lidt “Lennonsk” over hans måde at komponere musik på. Det er et nummer vi blandt andet lytter til, når vi kører i vores tourbus.

Lukas: Når vi bliver sentimentale…

8. Elvis Presley – You’ll Never Walk Alone

Emil: Elvis Presley har det her fantastiske gospel-islæt – han er jo en fantastisk sanger. Han har lavet en plade, hvor han synger gospelnumre med et stort gospelkor.

Lukas: Ja, og så er det her nummer jo også Liverpools slagsang.

ibrahim_maalouf9. Ibrahim Maalouf – Beirut

Lukas: En fransk-libanesisk trompetist som Emil og jeg hørte live på Womex festival for tre år siden i København. Jeg tror vi kom ind til koncerten under det her nummer. Det lægger rigtig fint ud med en meget sfærisk intro, og så sker der pludselig et meget radikalt skift i musikken.

Emil: Noget af det specielle ved Ibrahim Maalouf er at han har en trompet med en fjerde ventil, så han kan spille kvarttoner.

10. Elton John – Rocket Man

Lukas: Et nummer som vi tit starter og slutter ting med i Mames.

Emil: Og også lytter til ind imellem de to ting.. Et af vores store idoler, Sir Elton John, har lavet et nummer, der handler om at blive rigtig påvirket.

Lukas: En fantastisk hyldest til eufori.

Dette indlæg blev posted i Features og tagged , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *