Original japansk shamisen

Har du spekuleret over, hvordan det går med traditionel japansk folkemusik, kan du blot lægge øre til Yoshida Brothers.

Yoshida Brothers_slide

Yoshida Brothers er et populært navn i Japan og består, som navnet indikerer, af to brødre Ryoichiro og Kenichi Yoshida, der på original vis har formået at puste nyt liv i en ældre japansk musiktradition ’shamisen’. Den traditionelle lyd, der ved første ørekast vækker associationer til skarp samuraipræcision og finurlig geishadans, har gjort Yoshida brødrene til store japanske berømtheder, idet de blander genren med vestlige-elementer af pop, rock, jazz og blues.

Musikken performes på et banjo-lignende, tre-strenget instrument ved navn tsugaru shamisen, der stammer fra det kolde, sneklædte Tsugaru-område i det nordlige Japan. For 450 år siden gik fattige hjemløse gademusikanter fra dør til dør og spillede beskedne melodier for at tjene en skilling til mad og husly. De havde ingen anelse om, at tsugaru shamisen senere i historien ville tjene en central rolle i japanske teater- og sangtraditioner som ‘kabuki‘ og ‘bunraku‘ og blive anerkendt som sin helt egen uafhængige musikgenre.

Yoshida brødrene lærte deres første akkorder på tsugaru shamisen i en alder af fem år og vandt inden længe store japanske shamisen-konkurrencer. Deres store gennembrud kom i 1999 med albummet Ibuki, der solgte over 100.000 eksemplarer – en rekord for musikere i den japanske folkemusikgenre. Også næste album ‘Move‘ i 2000 blev en stor succes og høstede prisen ‘Traditional Japanese Music Album Of The Year’ i 2001. Herefter blev det i årene 2004 til 2009 til fire albums i Japan og fire albums i USA gennem Domo Records. Med udgivelserne turnérede brødrene over flere omgange i USA og Asien og medvirkede i en række reklame-spots for Nintendo, Disney og filmen ‘Memoirs of a Geisha’.

Tsugaru shamisen spilles meget lig jazz improvisatorisk og tager udgangspunkt i musikerens individuelle udtryk. Der veksles som regel mellem tre grundlæggende lyd-kompositioner, hvilket også kendetegner Yoshida Brothers, hvis røde tråd er en taktfast energisk klimpren på tsugaru shamisen, varierende mellem forskellige rytmemønstre. De to brødre kan minde lidt om et par samuraikrigere, der enten arbejder i knivskarp rytmesynkroni eller i ligefremme rytmedueller mod hinanden. Deres frie leg med rytmer kan blandt andet høres på numrene ‘Hujin‘, ‘Kodo‘ og ‘Blooming‘, hvor de giver den gas i rytmiske højdepunkter og hvor de udfordrer den traditionelle shamisen-klang af 6/8 takter med vægt på første og tredje slag.

yoshida brothers_slide

Yoshida Brothers sætter særligt i deres nyere albums pris på at krydse ind og ud af forskellige vestlige genrer. De eksperimenterer med alt fra hastige, bastante heavy-metal-agtige riffs til langsomme følelsesladede blues-ballader. Og udforskningen af genrer foregår ofte i følgeskab med andre instrumenter som trommer, guitar og bass, eksempelvis på numrene ‘Indigo‘, ‘Passion‘ og ‘Overland blues‘. I sidstnævnte medvirker en el-bas med blues-toner og twangs, der giver en sprød blues-atmosfære fra start til slut. Også nummeret ‘Storm‘ er et godt eksempel på den type syntese, som brødrene fremmaner, når de parrer traditionel lyd med moderne. Japanernes hang til at indføje genkendelige vestlige krydderier kan til tider grænse sig til det klichéfyldte og kræve en vis portion overbærenhed hos en vestlig lytter. Den yngste bror Kenichi Yoshida fortæller om deres arbejde med musikken “Vi udfordrer mulighederne i shamisen hver dag. Vi skaber vores egen historie af improvisation”.

Yoshida Brothers_slide

Legen med de vestlige genrer er særligt udpræget på deres tredje album ‘Yoshida Brothers III’, der er indspillet i Los Angeles i samarbejde med den amerikanske producent Tony Berg (har arbejdet med Lisa Loeb, Nickel Creek, Charlie Sexton, Edie Brickell og Michael Penn). Af samarbejdet med Tony Berg kom blandt andet nogle nye versioner af Brian Enos nummer ‘By This River’ og af John Lennon and Yoko Onos ‘Oh My Love’. Berg fortæller om sit første møde med drengene “I was blown away, knocked out. Not just by their virtuosity, but by their wholehearted commitment to the world that their music seems to evoke. It was very inspiring.”

Vil man opleve Yoshida Brothers live, kan man forvente en super minimalistisk sceneoptræden. De er som regel iklædt de japanske klædedragter hakama-bukser og kimono, der står i stærk kontrast til deres affarvede ‘Savvy youth’ lokker – en trendy frisure blandt japanske unge. Yoshida Brothers er ligesom andre tsugaru shamisen-musikere markedsført som store popikoner i Japan. Sammensmeltningen af den oldgamle og splinternye verden er med til at glæde både ældre og yngre generationer af japanske fans. Selvom Yoshida Brothers har slået godt i gennem i USA og Asien, har de ikke slået vejen forbi Europa siden 2006, hvorfor man må vente på dem med lidt tålmodighed. Deres musik kan i mellemtiden købes på iTunes og Amazon.com.

Dette indlæg blev posted i Features og tagged .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *