Sauti za Busara – festival med ös på Zanzibar

Den 12-15 februari pågick östra Afrikas största musikfestival Sauti za Busara.

sauti za busara_slide

Zanzibars huvudstad Stonetown sprudlade av musik, internationella gäster och festivalyra. Det är runt 36 grader i Stonetown när den dunkande festivalparaden dansar och svänger genom stan. Utklädda figurer på styltor, kvinnor med solparasoller i färgglada klänningar, masai-män med karakteristisk dans och hoppstil, ett marschband i blåvita uniformer med blåsinstrument och trummor – allt i en salig blandning. Svetten rinner nerför ryggen på svartmålade dansare, så även på mig själv under en stekande sol tillsammans med mängder av besökare.

Sauti za Busara – swahili med betydelsen ”Sounds of wisdom” – arrangeras för det tolfte året i rad. Programmet är späckat och festivalen lockar deltagare från omkringliggande länder, likväl som från andra delar av världen. Fyra dagar är fyllda med konserter, filmvisningar, dansuppvisningar och seminarier. Sauti za Busara har växt för varje år och har blivit en stor och viktig årlig händelse för både kulturlivet och turismnäringen, på Zanzibar. Konserter och filmer hålls i ”The Old Fort”, fästningen vars murar står mitt i stan vid Forodhani Park. Parken är på dagtid en liten grön oas av palmer och skugga, medan den på kvällen omvandlas till en pulserande matmarknad med allehanda delikatesser, allt från sockerrörsdricka till bläckfiskspett. Alldeles intill ligger havet. Inne i fortet känns det märkligt ledigt och avslappnat, trots det stora antalet besökare. Det finns en stor konsertscen och en gammal amfiteater, som används för både filmvisning och för konserter. Rakt ovanför oss är stjärnhimlen. Ju längre kvällarna skrider framåt, desto mer trångt blir det förstås innanför murarna.

Sauti za Busara_slide

På amfiteaterns scen visas ett gediget filmprogram. Tanzanisk-norsk-producerade Sauti za Busara: More than a festival berättar om hur festivalen växt genom åren och nu samlar en allt större skara musikälskare från hela världen, utifrån arrangören Busara Productions perspektiv. Och 2015 års musiker är en fantastisk blandning av band. De kommer från Zanzibar och Tanzania, från kringliggande grannländer som Mocambique, Rwanda och Madagaskar men även lite längre ifrån, såsom Senegal, Algeriet och Angola. Det är pop, det är traditionell musik, det är hiphop, det är fusion – genregränserna suddas ut.

Zanzibars säregna taarab-musik framförs av det legendariska bandet Culture Musical Club, som grundades redan 1958. Taarab uttrycker den kulturella och musikaliska mix som vuxit fram ur Zanzibars historiska arv – indiskt, arabiskt, afrikanskt och europeiskt. I orkestern ingår fioler, cello, dragspel, oud, bongotrummor, qanun och solosång – samt en kvinnlig kör. Efter 20 minuter är det paus för bön. Intill hörs strax böneutropen från stadens moskéer. På Zanzibar är 99 % av befolkningen muslimer. Sedan fortsätter konserten igen. Bandet är ett tjugotal medlemmar och hela scenen är fylld.

Sauti za Busara_slide

En av Tanzanias största popmusiker, Alikiba, framträder inför en hoppande, dansant publik, som kvällens sista huvudattraktion den första festivalkvällen. Många artister presenterar sig här för en större publik än den i sina egna länder, men kanske gäller detta främst för besökare som jag själv, från Europa? I många av de östafrikanska grannländerna är musikerna välkända över nationsgränserna. Tcheka, singersongwriter från Cape Verde, är dock en artist som för flera år sedan gjort sig ett namn på den internationella musikscenen. Han vann Radio Frances prestigefyllda award för ”världsmusik”, redan år 2005.

Sauti za Busara_slideIsabel Novella från Mocambique skriver all musik själv, har spelat sedan barnsben och i många år turnerat med ett band, tillsammans med sina syskon. Idag är hon en etablerad sångerska, hennes musik en mix mellan rytmer från hennes etniska grupp Chopi, från jazz, soul och pop. Hon sjunger på Chopi, på det lokala språket Changani, på engelska och på portugisiska.
“Jag är så glad att få spela på Sauti za Busara, det har jag velat göra i flera år,” säger Isabell Novella. Hon samarbetar med en producent i Sydafrika och år 2012 släpptes hennes första album Isabel Novella. “Nästa månad kommer jag att åka till Johannesburg för att spela in nästa album. Alla låtar är klara sedan länge,” berättar hon.

Sauti za Busara_slideZanzibars hiphop-grupp Rico Single & Swahili Vibes river loss under fredagen till enormt ösiga medryckande rytmer. De håller till på amfiteatern, som nu också blivit en parallell musikscen. Kvällen innan visades filmen I shot Bi Kidude, av den brittiske producenten Andy Jones, som också introducerade filmen. Den följer på hans första film om Bi Kidude; As Old As My Tongue (2006). Bi Kidude är en legendarisk traditionell sångerska från Zanzibar som nådde stor framgång såväl på Zanzibar som internationellt, bland annat fick hon Womex Award år 2005.

I filmen berättar Andy Jones känslomässigt och personligt om vänskapen med denna unika, kaxiga, kedjerökande och nytänkande kvinna, som nu gått ur tiden. Det sades att hon kidnappades och filmen utreder omständigheterna under slutet av hennes liv. Det sades att Bi Kidude var över 100 år. Filmen stannar kvar inom en, eftersom den kryper nära inpå Bi Kidude och hennes liv, men den ställer också frågor kring ålderdom och vad som håller oss levande. I hennes fall: Passionen till musiken.

Storheter som Blitz the Ambassador från Ghana, sångerskan Mim Suleiman från Zanzibar/UK är ytterligare några av festivalens höjdpunkter. Men en för mig ny bekantskap överraskade med sin afrofusion och sin starka scennärvaro – Liza Kamikazi från Rwanda. Jag lyssnar på hennes konsert tillsammans med mina två barn, som är tre och sex år. Även de fastnade för Liza Kamikazis musik, en fusion mellan rwandiskt traditionellt, pop och något helt eget.

Sauti za Busara_slide

“Jag har spelat musik sedan tonåren, studerat litteratur och spelat teater. Efter gymnasiet började jag spela in min egen musik, men det tog tid att hitta vad jag ville med den. Efter att ha lyssnat mycket på internationell pop, började jag söka mina egna musikaliska rötter,” berättar Liza Kamikazi.
På scenen har hon med sig en uttrycksfull dansare, utöver bandet med slagverk, bas och gitarr. Hon sjunger på Kinyarwanda, swahili och engelska. Liza Kamikazis musik är sammanlänkad med samhällsengagemang och hon gjorde förra året ledsången för en stor minneshögtid av folkmordet i Rwanda (år 2014 var det 20 år sedan).
“Med musik och konst, kan vi nå bakom det politiska. Musiken i Rwanda har extra stor betydelse, som läkemedel för svåra minnen.”
Festivalen Sauti za Busara var en överraskande positiv tillställning på många sätt. T-shirtarna som säljs har slogan: ”African music under African skies” – och rakt ovanför oss under festivalkvällarna, lyser stjärnbilden Orions bälte.

Dette indlæg blev posted i Features og tagged , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *