Gott & blandat

Almonde møder FastPoHolmen til en snak om deres musikalske inspirationer

Fastpoholmen_slide

FastPoHolmen har igennem de seneste par år været et populært navn på den danske musikscene. Det 8-mand store orkester har udgivet tre plader En Stund, Mumin og     Andas in, hvor den sidstnævnte blev kåret som årets “world-album” ved Danish Music Awards i 2013.

Fastpoholmen_slide

FastPoHolmen er kendt for deres svenske tekster og vuggende folk-reggae melodier, der danner rammen om et musikalsk sammenskudsgilde af både ska, jazz, rock og afrobeat. Udover bass, guitar og trommer, betjener orkesteret også keyboard, trækbasun og klokkespil samt et hav af andre instrumenter. Musikken, der ofte bevæger sig ud i et barndomsnostalgisk univers, trækker på en palette af eksotiske beats og eventyrlige klangarter, der tilsammen skaber FastPoHolmens helt egen unikke lyd. Fra dansable festtoner til sød nostalgi præsenterer FastPoHolmen et utal af musikalske fortællinger.

Almonde møder en kold vinteraften bandets to frontfigurer, sangeren og komponisten Adam Fastholm og hans kusine, sangerinden Dawn Fastholm, på en café i hjertet af Nørrebro. Mens baggrundsmusikken buldrer ud gennem caféens slidte højtaler, fortæller Dawn og Adam deres historie om FastPoHolmen – en historie, der netop tager sin begyndelse i baggrundsmusik –  vel at mærke den, som fyldte deres barndomshjem i Sverige. De har begge danske forældre og er opvokset i det samme naturskønne område ved den smålandske by Åfors.

Hvilken musik er I opvokset med?

Dawn: ”Vi boede i  et område i Sverige, hvor der boede rigtig mange danskere, englændere og amerikanere. De boede i nærheden af hinanden i en 20-30 kilometers radius, så der var ofte fester og musik. Vi boede i en slags danskerghetto eller i et slags landsbysamfund tæt på skoven. Svenskerne syntes vi var lige så mærkelige, som folk herhjemme synes, at indvandrere er. Vi var bare sådan nogle hippiefolk, der gik i noget mærkeligt tøj. Min far og de andre hippier spillede ofte sammen. Det varligesom det, de mødtes for. Min far sang meget og så sang jeg nogle gange med. Så lyttede vi også meget til arabisk og afrikansk musik. Det var begyndt at være mere tilgængeligt, efter en tid hvor man primært kunne købe plader med blues og rock.”

Fastpoholmen_slide2

Adam og Dawn fortæller også, at de efter niende klasse i Sverige flyttede til København, med nogle års mellemrum på grund af deres aldersforskel på 13 år. I København genfandt de hinanden i musikken, og i 2007 blev de første grundsten til FastPoHolmen taget, da de sammen skabte en duo. I takt med deres øgede succes kom flere musikere med, og Fastpolmen blev i en rivende fart til det orkester, det er i dag.

Hvordan har I udviklet jer musikalsk fra en duo til det orkester I er i dag?

Fastpoholmen_slide

Dawn: ”I starten var vi meget vise-agtige. Vi brugte meget akustisk guitar og var ikke så vovede. Vi var en lille smule afro, lidt reggae og lidt folk. Jeg tror faktisk mest vi var reggae dengang. Vi tilføjede bare ikke så meget oveni. Men så begyndte vi at have låne-musikere med i studiet og i dag er der jo kommet mange flere genrer ind i vores musik.”

Hvilke genrer vil I beskrive jeres musik med i dag?

”Vi er vel et world-band. Altså vi ved ikke helt hvordan. Et mix. Et ”Gott og Blandat” siger Adam grinende på klingende svensk, med hentydning til den originale svenske Malaco-slik variant.  Og Dawn tilføjer ” Adam skriver meget folk-agtige sange. Så kommer der måske en hel rytmebunke oveni, som giver en helt anden genre. Man vil jo gerne putte musik i genrer, men ’world-musik’ er jo heller ikke folk. ’Folk’ har sin egen kasse og den har vi også svært ved at passe ind i. Så vi plejer at sige, at det hele er musik for os. For hvornår går det fra det ene til det andet? Altså, for eksempel Kristoffer på trommer, han skifter jo rytme hist og her. Og så er der Adam. Han spiller måske lidt afro-agtig guitar, men hvornår går det fra den ene genre til den anden? Jay, der er glad for rock og country, deler punk-interesse med Trine og vores blæsere er ret jazzede. Så alle har deres mening og tænker sådan ’Det her vil jeg gerne have igennem’ i musikken. Så vores musik har alle mulige genrer på samme tid.”

fastpoholmen_slide

 I har engang betegnet jer som ’skovreggae’, hvad ligger der i det ord?

Adam: ”Det betyder jo egentlig ikke noget, men det bliver stadig brugt den dag i dag og har åbenbart givet folk et eller andet billede. Og hvis det er eventyr, man betegner det med, så har man absolut også fat i noget. Vores musik er lidt ’åndsvagt’ på en eller anden måde.”

Godnatviser og mærkelige svenske ord

Kan I fortælle lidt om, hvordan I arbejder med jeres tekster?

Dawn: ”Vi prøver at udvikle teksten sammen. Adam kommer med nogle idéer til teksten. Han går mest op i idéen, strukturen og arrangementet af nummeret og jeg supplerer og siger, ’Ok jeg synes det, dér er fedt’ og så prøver vi at sætte nogle nye ord ind i partier, hvor jeg for eksempel skal synge. Men vi kan også sige ’Kan man overhovedet sige det, der?’ Det sjove er jo, at danskerne mener, at vi synger et formfuldendt svensk, mens svenskerne synes, at vi synger et sjovt svensk. Men det er fordi vi har boet i Danmark så længe nu og bruger mange danske ord.  Vores svenske venner kan sagtens forstå vores ’mærkelige’ ord, selvom de ikke er så brugt i Sverige. Vores ord er tit nogle gamle skandinaviske ord, som de fleste godt kan genkende alligevel.”

Fastpoholmen_slideIHvorfra får I inspiration til jeres tekster?

”Teksterne er meget naive og præget af en længsel efter historier fra vores barndom i danskermiljøet og vennerne oppe i Sverige. Der var en stor sammenhørighedsfølelse. Jeg har for eksempel oplevet, at folk som kom i området som børn og som ikke kendte vores venner, men måske boede 50 km væk, har sagt ’Ej, når jeg hører jeres musik, så minder det mig om tiden deroppe’. Så musikken handler meget om barndommen. Det er sjovt, det er noget med lyden og stemningen i musikken, som gør det.”

Er der nogle temaer, der går igen i jeres sange?

Dawn: ”Adam skriver lidt flere politiske tekster med tiden og så har vi også haft et miljøtema omkring, hvorfor vi behandler jorden som vi gør. Men helt klart også nogle spørgsmål som ’Jeg forstår ikke dette her’ eller ’Hvorfor kan I ikke bare være med?’, lidt ligesom børn, der spørger ’Hvorfor kan vi ikke bare være gode venner?’ Vi har også rigtig mange godnatviser til børn. Vi har indspillet fem børnesange og godnatsange, der er inspireret fra tiden, hvor Adams kone var gravid med hans søn. Teksterne handler rigtig meget om børn. Både os selv som børn, men også om børn derude. Som jeg sagde til Adam, så bør hans søn næsten have royalties for de sange vi har lavet”.

Hvor bevæger jeres musik sig hen i fremtiden?

”Vi snakker meget om at blive ved med at være tro mod vores egne værdier. Det skal være sjovt. Det er ikke sådan, at vi sidder og overvejer, at vi skal have noget bestemt ind i musikken. Musikken opstår undervejs, når vi har hørt noget fedt musik, så har vi det sådan ’Ej, hvor er det fedt det musik, der’ og ’Nøj, det, der kunne være så fedt at lave’. Det er faktisk tit noget med heste”, siger Dawn og kigger indforstået på Adam. De griner og undertegnede får desværre ikke uddybet, hvad det handlede om.

FPH_slideDawn: ”De fleste af os har jobs. Det er totalt fedt, at vi ikke er afhængige af at skulle leve af musikken. Der står ikke et pladeselskab og forlanger, at vi skal lave et hit. Vi har en frihed til at lave det, vi vil. Så meningen er nu, at vi skal indspille en ny plade til sommer og hvis alt går vel, bliver det i København, men vi regner ikke med, at den kommer ud før ultimo 2015, primo 2016. Vi har cirka et år til at gøre det. Der er sindsygt mange ting at sørge for, når man skal lave en plade, så det tager lidt tid.”

Jeg ved i hedder Fastholm til efternavn, men jeg har undret mig over, hvad der ligger bag navnet FastPoHolmen?

”Navnet opstod faktisk, fordi jeg skulle skrive FastPåholmen med å på Myspace. Og så kunne jeg ikke få lov til at bruge å’et og det blev til et o i stedet. Men da vi havde sendt det ud til alle vores venner, var det svært at lave det om, fordi folk var begyndt at tage det til sig. Det var ligesom stadfæstet.”, slutter Adam.

FastPoHolmen kan opleves live igen til sommer på den svenske Öland Roots-Festival. I mellemtiden kan man købe musikken på iTunes og finde mere information på fastpoholmen.com

 

Dette indlæg blev posted i Features og tagged , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *