Fra statsforbud til mirakler

Vi mødte Ferro Gaita fra Kap Verde efter deres koncert på Roskilde

ferro_slide

Pavilion-scenen dannede torsdag aften, på Roskilde Festivalens solrige andendag, ramme om et festligt output, da gruppen Ferro Gaitas fra Kap Verde appellerede til de fremmødtes sol- og ølbagte sanser. Navnet Ferro Gaita kommer fra de to traditionelle instrumenter, ferro, en jernstang som bliver slået og ridset af en kniv, og gaita, en lokal harmonika. Vi var heldige at fange Ferro Gaitas bandleder, Iduíno, efter koncerten til en snak om funaná, livet som musiker på Kap Verde og det at skabe mirakler i eget hus.

Kunne du lide at spille på Roskilde Festival?

Ja, det er en velorganiseret festival. Det er vores anden koncert i Danmark (første gang var til Womex Festival i København i 2011), men den første på Roskilde Festival.

I spillede en kapverdiansk musikgenre, der hedder funaná. Kan du fortælle os lidt om den genre?

Funaná er en genre, der er typisk for Kap Verdes største ø Santiago. Funaná var en forbudt genre, især i storbyen. Det er noget musik, der kom med uafhængigheden. Revolutionær musik. Efter Kap Verde blev uafhængig in 1975. Der var andre bands, der spillede funaná og kom til udlandet, men de brugte ikke harmonika som os.  Gaita’en (den kapverdianske harmonika) har overtaget det, som en guitar normalt ville spille. Senere hen kom der også elektroniske instrumenter til, og der var også andre bands der byggede deres instrumentering på gaita og ferro. På Kap Verde anses vi for at være funanáens anden revolution.

ferro_gaitaEn del af jeres optagelser er lavet i udlandet, bl. a. i Holland og USA. Hvordan kan det være?

Vi optog i 1996. På det tidspunkt var det næsten umuligt at finde et studie, hvor vi kunne optage vores plade. Det var derfor vi tog til Holland for at optage vores første cd. Vores anden cd blev optaget i 1998 i USA, og en del af arbejdet var også lavet i Portugal, fordi der ikke var teknisk mulighed for at optage på Kap Verde. Vores tredje cd blev optaget i 2004. Den blev optaget på Kap Verde.

Hvordan er livet som musiker i Kap Verde?

Jeg har altid været musiker og spillet musik siden barn. Jeg startede med at spille trompet og har været en del af mange forskellige bands, før vi fik succes med Ferro Gaita. Jeg
begyndte at spille gaita i 1996 og fik ideen med at kreere et funanáband med gaita som instrument.

Jeg synes livet som musiker i Kap Verde er lidt svært, men det er også fordi Kap Verde er et fattigere land. Men jeg har altid kun lavet musik, siden jeg blev født. Med Ferro Gaita spiller vi året rundt, i ind- og udland. Så indtil videre har vi en karriere på 19 år, hvor vi er i stand til at leve af musikken. Jeg tror vi har spillet på samtlige festivaler, der findes på Kap Verde.

Kap Verde er et land der satser på turismen, hvilket vel også kræver at præsentere noget kultur og underholdning?

Ja. Vi er lidt heldige med Ferro Gaita, fordi vi spiller noget levende musik, dvs. noget glad musik, der har rytme. Selvom folk ikke forstår, det vi synger, er melodien, glæden og “power” noget der trænger igennem til publikummet. Det er en stor hjælp.

Der er kun Funaná på vores første album. Fra vores anden cd begyndte vi at introducere andre musikgenre fra Kap Verde, som fx genren batuque, vi spillede med den nu afdøde Nha Nácia Gomi og tabanca, som er den musikgenre, hvor man bruger den store musling, ”búzio” som blæserinstrument.

ferro_gaita4

I har modtaget priser og hyldester fra både kulturminister og præsidenten. Hvordan er det at modtage den slags priser?

Jeg tror vi har modtaget de fleste ærespriser i Kap Verde. Det er en god måde at holde gejsten, ved at vide at folk anerkender det, vi laver. Vi gør vores arbejde på en ærlig og oprigtig måde, så det bliver værdsat.

Kan du give mig et typisk kapverdiansk udtryk?

Vi er meget heldige. I Kap Verde siger man “Husets helgen kan ikke lave mirakler”. Men vi er så heldige, også at blive taget godt imod hjemme.

Hvis du skulle give en besked videre til et publikum i Danmark, hvad skulle det så være?

Hvis man vil et sted hen, skal man ikke stoppe, fordi man møder et bump på vejen.

Lyt til Ferro Gaita

Dette indlæg blev posted i Features og tagged , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *